Nieuws2 okt '11 10:45

Advocaat Amerikanen mag Iran niet uit

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De advocaat van de drie Amerikanen die ruim twee jaar geleden werden aangehouden, omdat ze de grens tussen Irak en Iran illegaal zouden hebben overschreden, mag Iran niet verlaten.

Hij werd in de nacht van zaterdag op zondag tegengehouden, toen hij aan boord van een vliegtuig wilde gaan.

Dat heeft een bron, die nauw bij de zaak betrokken is en anoniem wil blijven, gezegd.

Het paspoort van Masoud Shafii, die naar de Verenigde Staten wilde gaan, is ingenomen. De Amerikaanse Sarah Shourd werd vorig jaar om gezondheidsredenen op borgtocht vrijgelaten, de twee anderen, Shourds verloofde Shane Bauer en Joshua Fattal, kwamen op 21 september eveneens op borgtocht vrij.

Het is niet duidelijk waarom de advocaat Iran niet mag verlaten. Hij werd dinsdag ook al aangehouden en verscheidene uren verhoord. Zijn paspoort en computer werden in beslag genomen en later teruggegeven.

De drie Amerikanen zeiden verdwaald te zijn in het Koerdische deel van Irak. Zij vertelden dat ze niet de bedoeling hadden gehad om zonder visum Iran binnen te gaan. Bauer en Fattal werden tot 8 jaar veroordeeld, maar president Mahmoud Ahmadinejad stemde vorige maand onverwacht in met hun vrijlating. De twee zeiden tijdens een persconferentie in New York dat Iran hen als gijzelaar had gebruikt in zijn machtsstrijd met het Westen. In het cellencomplex in Teheran hadden zij de angstkreten van medegevangenen gehoord.

Gerelateerde artikelen