Nieuws31 okt '12 18:57Aangepast op 31 okt '12 19:32

Charlène de Carvalho-Heineken is rijkste Nederlander

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Quote 500 heeft een nieuwe nummer 1: Charlène de Carvalho-Heineken. Woensdagmiddag werd de nieuwe lijst met de 500 rijkste Nederlanders gelanceerd.

Image

Quote heeft dit jaar besloten alle rijke families een aparte lijst te geven, die ook in de Quote 500 staat. Daardoor staan 'de Brenninkmijers' niet langer op één, maar wordt de lijst aangevoerd door De Carvalho-Heineken.

Mirjam van den Broeke, hoofdredacteur van de Quote, legt uit: "We vonden het een beetje raar om de vermogens van enorm grote families te vergelijken met de vermogens van individuen. Als we in die families het vermogen niet goed konden toeschrijven aan de individuele familieleden, hebben we besloten die uit de lijst te halen en op een aparte lijst te zetten."

Op de tweede plaats staat Frits Goldschmeding; goed voor een slordige twee miljard euro.

Minder last van de crisis dan verwacht
De 500 rijkste Nederlanders hebben minder last gehad van de crisis dan verwacht, zegt Van Den Broeke. “Weliswaar is het totale vermogen van alle Quote 500-leden dit jaar 25 procent minder dan vorig jaar. Maar dat komt puur doordat we die families van de lijst hebben gehaald. Als zij erop waren gebleven was het weer gegroeid met acht miljard euro en was ook de ondergrens omhoog gegaan met vijf miljoen."

Econoom Bas Jacobs denkt dat een mogelijke groei komt door de beurzen die wat stabieler zijn dan aan het begin van de crisis. Financiële markten zijn iets optimistischer. “Daar zullen de mensen in de Quote 500 op meeliften. Je ziet het ook in Amerika. Daar zijn echt schrikbarende cijfers van de toename van ongelijkheid. Met name aan de top van de inkomensverdeling. De één procent rijkste mensen is weer fors rijker aan het worden.”

Dividend: 108 miljoen euro
Ook het vermogen van Charlène de Carvalho Heineken zal door de koers van Heineken zijn gegroeid, schat Van den Broeke. “Dat merkt zij ook in haar portemonnee. Ik geloof dat ze alleen aan dividend al 108 miljoen euro heeft verdiend het afgelopen jaar. Dat komt dus puur door die beurskoerzen."

De meest verrassende in de lijst is Alexander Roepers. “Hij is hedge fund manager en opereert in New York. Hij is binnengekomen met 60 miljoen euro en staat op de 34e plek."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen