Nieuws5 jul '12 07:59

'Mommy Porn' helpt boekenindustrie er bovenop

Auteur: Harmen Simon Teunis

Fifty Shades of Grey is het boek waar iedereen het momenteel over heeft. Het boek doet in de VS veel stof opwaaien door de expliciete inhoud maar verkoopt als een tiet.

De erotische trilogie is geschreven door de Engelse schrijster E.L. James, die zich dankzij dit debuut inmiddels multimiljonair mag noemen. Het boek is wereldwijd maar liefst 15 miljoen keer over de toonbank gegaan. De rechten zijn door 33 landen gekocht en in ons land is het boekt al 35.000 keer verkocht. Sex sells. Zoveel is duidelijk.

"Het boek gaat over een jonge vrouw. Anastasia Steel heet ze. En haar relatie met een rijke iets oudere man Christian Grey", vertelt Milou van Rossum, redacteur bij NRC Boeken. "Hij is heel erg van de SM als hij haar ontmoet. Want hij heeft een jeugdtrauma. Daar voelt zij zich minder door aangetrokken. Maar toch raakt zij verliefd op hem en proberen ze een weg te vinden om daar mee om te gaan."

'Mommy Porn'
Dit genre wordt in de Verenigde Staten ‘Mommy Porn’ genoemd. De term verwijst waarschijnlijk vooral naar de doelgroep van het boek. De trilogie is daar inmiddels een gigantische hype. Dat komt vooral door de klassieke verhaallijn van de machtige man en het onschuldige meisje, zegt Van Rossum. "Het is toch misschien een ouderwetse droom die veel vrouwen koesteren. Wat ook zou kunnen is dat zij hem op een of andere manier toch weet te veranderen. En ik denk dat dit ook iets is wat veel vrouwen willen of denken te kunnen."

Mogelijk spelen ook de plastisch omschreven seksscenes uit de boeken een rol van betekenis. "De buttplug en alles staat erin. Het is heel expliciet. Misschien is het ook wel dat vrouwen liever over seks lezen dan naar porno kijken. Dat zou natuurlijk ook kunnen", aldus Van Rossum.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen