Programma9 mrt '11 11:22

Zuipende student bestaat niet

Auteur: Edme Koorstra

Het beeld van de feestvierende en bierdrinkende student klopt niet. Studenten leiden een veel braver en rustiger bestaan dan meestal wordt gedacht, blijkt nu. Uit een onderzoek onder Groningse studenten blijkt dat de gemiddelde student zich vrij gematigd en zelfs keurig gedraagt

"Niveaus van agressie, criminaliteit en gebruik van harddrugs zijn geruststellend laag."
Ook al drinken studenten meer dan hun leeftijdgenoten, toch blijft het drankgebruik bij de overgrote meerderheid binnen de perken, aldus een woordvoerder van de RUG.
Van seks tot agressie
Tijdens het onderzoek zijn in het studiejaar 2009-2010 ongeveer duizend eerstejaarsstudenten ondervraagd over alcoholgebruik, drugsgebruik, onveilig seksueel contact en agressie/criminaliteit.
De helft van deze studenten deed mee aan een vervolgonderzoek.
Verschil mannen-vrouwen erg groot
Studenten zien hun medestudenten als zware drinker, maar in werkelijkheid valt dat erg mee. Uit het onderzoek blijkt dat eerstejaarsstudenten in een gewone collegeweek gemiddeld tien glazen alcohol drinken.
Het verschil tussen mannen (zestien glazen) en vrouwen (zes glazen) is groot. Leden van studentenverenigingen drinken wel beduidend meer, met een gemiddelde van 21 glazen. Deze studenten drinken overigens al voordat ze gaan studeren meer dan hun leeftijdgenoten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen