Nieuws13 dec '11 05:52Aangepast op 13 dec '11 08:05

Canada zegt 'Kyoto' op

Auteur: BNR Webredactie

Canada zegt zijn deelname op aan het Kyoto Protocol. "Kyoto is geschiedenis", zei de Canadese minister van Milieu, Peter Kent, onlangs al.

Het Kyoto Protocol moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Maar het verdrag is ernstig verzwakt volgens de Canadezen omdat de belangrijkste uitstoters zoals de Verenigde Staten er niet onder ondervallen.

En dat is tegelijkertijd waar het Kyoto Protocol nat gaat, legt BNR-redacteur Mark Beekhuis uit. "Het zwakke punt is dat het ging over de grote geïndustrialiseerde landen behalve Amerika. En tegenwoordig hoort China daar ook bij. Toen het verdrag opgesteld werd, was het niet zo’n belangrijk land maar inmiddels is het de grootste vervuiler. Dus de tweede grootste vervuilers doen niet mee tot 2020, en dat is de overweging."

Pijnlijke timing
De opzegging van Canada komt op een pijnlijk moment. Hoewel het er op leek dat er op de grote klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban geen overeenstemming zou komen werd er toch nog wat bereikt. Er werd afgesproken dat er in 2015 een wettelijk verdrag komt voor alle landen, wat ingaat in 2020. Voor de periode van nu tot 2020 zou het huidige Kyoto Protocol worden uitgediend.

Maar in Durban gaf Kent al aan gezegd dat Kyoto voor hen geen optie was. Hij kwam terug in Canada en het eerste dat hij bekend maakte is dat hij het afzegt.

Japan en Rusland
Japan en Rusland scharen zich achter de Canadezen en gaven tijdens de top ook al aan dat zij niet van plan waren om nieuwe beloftes te doen over de beperking van CO2-uitstoot, zo lang er geen verdrag is waar ook grote vervuilers als China en de Verenigde Staten zich aan moeten houden. Andere landen verlengen hun deelname wel.

Volgens het Kyoto Protocol moest Canada zijn uitstoot in 2012 met 6 procent hebben teruggebracht in vergelijking met 1990. In 2009 was de Canadese uitstoot echter 17 procent hoger dan in 1990.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen