Nieuws3 jun '11 09:06Aangepast op 3 jun '11 15:17

Zaak-Mladic wordt op 4 juli voortgezet (update)

Auteur: Pieter van den Akker

De zaak tegen Ratko Mladic voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag wordt op 4 juli voortgezet. De Servische verdachte van oorlogsmisdaden werd vandaag voor het eerst verhoord bij het Tribunaal. Hij noemde de aanklachten "walgelijk en monsterachtig".

Mladic zei zeker twee maanden nodig te hebben om alle aanklachten tegen hem te bestuderen en zag af van zijn recht om alle 37 pagina's aan tenlasteleggingen te laten voorlezen. In de Servische krant Press liet zijn advocaat Milos Saljic eerder al weten dat Mladic dertig dagen uitstel wilde om zijn verdediging bij het Joegoslavië-Tribunaal voor te bereiden.
Regels van de rechtbank
De Nederlandse voorzitter van de drie rechters, Alphons Orie, begon de zaak met het voorlezen van de regels van het Internationale Tribunaal en wees Mladic op zijn fundamentele recht om te zwijgen. Hij wees daarnaast onder meer op de openbaarheid van de zaak en de gelijkheid van alle verdachten voor de rechtbank.
Verwarring
Vervolgens ontstond enige verwarring toen Mladic tot verbazing van Orie, een andere geboorteplaats en geboortedag en -jaar noemde dan de rechters in hun documenten hadden staan.
De definitieve aanklacht werd op 1 juni vastgesteld. Mladic wordt in totaal geconfronteerd met elf aanklachten. De eerste aanklacht betreft genocide, die al in 1992 begon. Mladic praatte zijn optreden tijdens de Joegoslavische oorlogen van de jaren negentig goed. "Ik verdedigde mijn volk en mijn land'', zei Mladic. Hij wilde tijdens de zitting niet ingaan op de aanklachten, waaronder genocide, maar maakte enkele keren duidelijk hoe hij erover dacht. Zo zei hij dat omgekomen Kroaten niet waren gedood "omdat ze Kroaten waren''. Ook schudde hij demonstratief het hoofd toen de aanklachten werden voorgelezen.
Vurig pleidooi
Mladic leek tegen het eind van de zitting aan een vurig pleidooi te willen beginnen om zijn handelen te verdedigen, maar werd al snel afgekapt door voorzittend rechter Alphons Orie. Mladic zal zich bij zijn eerste verhoor niet uitspreken over de aanklacht, maakte zijn advocaat al bekend.
BNR-verslaggever Jeroen Stans volgt de zaak en is in Den Haag. Hij sprak vrijdagochtend met enkele mannen die de oorlog ontvluchtten en naar Nederland kwamen. Na afloop van de zitting waren deze mannen te zeer ontdaan om te reageren op de zitting. Het dédain waarmee Mladic zich voorstond op het feit dat hij "de wereldberoemde generaal Mladic" was, stootte ze flink tegen de borst.
Eigen verdediging
Hoogleraar Willem van Genugten van de Universiteit Tilburg weet niet of Mladic zijn eigen verdediging ter hand gaat nemen. Als hij de zieke oude man-troef speelt is dan onwaarschijnlijk, als hij even strijdbaar blijft als vrijdag, zou hij wel eens het voorbeeld van Milosevic en Karadzic kunnen volgen en afzien van een advocaat.
Klik rechts voor de  bijdrage van Jeroen Stans en het gesprek dat Paul van Liempt had met hoogleraar Van Genugten.

Gerelateerde artikelen