Nieuws2 jun '11 23:07Aangepast op 3 jun '11 09:06

Vernietigend rapport reden voor uitlevering

Auteur: Pieter van den Akker

Servië heeft Ratko Mladic aan het Joegoslaviëtribunaal uitgeleverd omdat hoofdaanklager Serge Brammertz op het punt stond een vernietigend rapport aan zijn opdrachtgever, de VN Veiligheidsraad, uit te brengen over het gebrek aan medewerking van de Servische regering.

De regering in Belgrado, die streeft naar het lidmaatschap van de Europese Unie, wilde de verhoudingen niet verder op scherp zetten en sneed Brammertz de pas af door Mladic op te pakken voordat het rapport formeel zou worden behandeld.
Maar volgens VN-diplomaten met wie BNR heeft gesproken, circuleerde het rapport al in New York voordat Mladic werd gearresteerd. Brammertz presenteert het a.s. maandag pas formeel aan de vijftien leden van de Veiligheidsraad. De verwachting is dat hij in een toespraak tot de raad zijn eigen rapport, of op zijn minst een deel ervan, publiekelijk zal moeten terugnemen.
Schuilplaats was bekend
Op zichzelf is de rapportage niets bijzonders: de aanklager brengt elk kwartaal verslag uit bij de Veiligheidsraad. De afgelopen jaren waren de rapporten altijd bitter over het gebrek aan Servische medewerking. Achtereenvolgende aanklagers, inclusief Brammertz, hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat zij de Servische regering ervan verdachten te weten waar Mladic zich schuilhield. Het opmerkelijke dit keer is de zwaai die Belgrado heeft gemaakt.
VN-diplomaten zijn ervan overtuigd dat de Servische geheime dienst op de hoogte was van de achtereenvolgende verblijfplaatsen van Mladic. Omdat het hoofd van de dienst recentelijk werd vervangen door een voorstander van aansluiting bij de Europese Unie, moesten ambtenaren en agenten die Mladic steunden door de knieën.
door Bernard Hammelburg

Gerelateerde artikelen