Nieuws2 jun '11 19:55

Karadzic betreurt arrestatie Mladic

Auteur: Pieter van den Akker

Radovan Karadzic betreurt het dat zijn voormalige legerleider Ratko Mladic 'zijn vrijheid kwijt is'. Dat zei zijn advocaat Peter Robinson donderdag, zo meldde omroep B92 in Belgrado. De oud-president van de Bosnische Serven, die ook in Scheveningen gevangenzit, gaat ervan uit dat hij Mladic in het cellencomplex zal ontmoeten.

Karadzic verwacht dat zij zullen samenwerken 'om te bewijzen wat de waarheid is omtrent de gebeurtenissen in Bosnië tijden de burgeroorlog begin negentiger jaren', zegt Robinson. Tijdens die oorlog konden de twee het overigens niet zo goed met elkaar vinden.
Genocide in Srebrenica
Het Joegoslavië-Tribunaal verdenkt beiden onder meer van genocide in Srebrenica. Na de verovering van het stadje door het leger van Mladic werden ruim 7000 moslimmannen vermist. Verondersteld wordt dat de meesten van hen na hun gevangenneming door soldaten van Mladic zijn doodgeschoten. Hoofdaanklager Serge Brammertz van het tribunaal overweegt om de aanklachten tegen de twee samen te voegen. Daarmee zou hij aanzienlijke tijdwinst kunnen boeken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen