Nieuws2 jun '11 12:47

Vooruitblik: de voorgeleiding van Mladic

Auteur: Edme Koorstra

De 69-jarige Radko Mladic wordt morgen om 10 uur voor het eerst voor het Joegoslavië-Tribunaal voorgeleid. De Nederlandse VN-rechter Alphons Orie leidt de zitting. Mladic zal dan voor het eerst horen wat de precieze aanklacht tegen hem is.

Orie zal de voormalige Bosnisch-Servische legerleider allereerst vragen zijn naam en geboortedatum te bevestigen. Mladic krijgt dan ook de kans klachten te uiten over zijn gezondheid of de gevangenis.
De aanklacht
Het belangrijkste onderdeel van de eerste voorgeleiding is de confrontatie van Mladic met de aanklacht. Die omvat genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden en is geformuleerd in elf punten. De oud-generaal heeft het recht de tenlastelegging helemaal te laten voorlezen, maar kan daar van afzien.
Schuldig of onschuldig pleiten
Mladic moet daarop schuldig of onschuldig pleiten op de elf punten. Hij kan meteen pleiten of dertig dagen bedenktijd vragen. Als de verdachte weigert een uitspraak te doen, zal Orie ambtshalve in het zittingsprotocol laten opnemen dat Mladic onschuldig heeft gepleit.
Voorbereiding proces
Als Mladic zegt onschuldig te zijn, begint de voorbereiding van het proces. Als hij zichzelf wil verdedigen kan dat tot een conflict leiden met zowel de hoofdaanklager als de rechters waardoor het proces maandenlange vertraging kan oplopen. Het tribunaal heeft slechte ervaringen met verdachten die zichzelf verdedigen zoals de wijlen oud-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië.
Voorlopige advocaat
Om de rechten van Mladic tijdens de voorgeleiding te garanderen, heeft het tribunaal een voorlopige advocaat aangewezen. De Servische Aleksandar Aleksić zal Mladic bijstaan. Aleksić heeft jaren ervaring als verdediger bij het Joegoslavië-Tribunaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen