Programma2 dec '12 20:04Aangepast op 3 dec '12 00:17

Grof gefraudeerd met persoonsgebonden budget

Auteur: Mijke Hurkx

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wil strenger gaan controleren op mensen met een persoonsgebonden budget. Hij wil 4 keer zoveel mensen intensief volgen.

Nu wordt maar 5 procent intensief gevolgd, dat moet 20 procent worden, zegt de staatssecretaris.

Fraude
Er wordt mogelijk voor tientallen miljoenen euro's gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten. Dat meldde RTL Nieuws zondagavond, op basis van een rapport van de Arbeidsinspectie, de FIOD en de politie. Dat rapport wordt maandag officieel gepresenteerd.

Malafide zorgbureau's
De budgetten zijn bedoeld voor mensen die het geld gebruiken om hun eigen zorg kunnen organiseren. Uit het onderzoek blijkt echter dat ook malafide zorgbureau's de pgb's aanvragen op naam van mensen die van niets weten en het geld vervolgens wegsluizen. Bovendien zijn er mensen die het niet gebruiken voor zorg, maar voor andere doeleinden.

"Als de cijfers kloppen, dan schrik ik daar behoorlijk van'', reageerde Van Rijn. "Wat mij vooral zorgen baart is dat er bemiddelingsbureaus zijn die er zelf met het geld vandoor gaan.''

Controle
Als het aan hem ligt "moet de controle niet alleen via formulieren, maar ook door bij de mensen thuis langs te gaan''. Daarvoor wil de staatssecretaris 22 extra inspecteurs aanstellen. Ook wil Van Rijn de pgb's minder fraudegevoelig maken en het huidige bestand van mensen met een budget opschonen. Ook zal een pgb niet meer contant uitbetaald worden.

In 2012 was fraude met het pgb regelmatig in het nieuws. Zo werd in november een 50-jarige vrouw betrapt op een fraude van 3,1 miljoen euro. De ex-directrice van zorginstelling Ansa in Lelystad had structureel gesjoemeld met aanvragen van pgb's voor cliënten. In juni werden drie mensen aangehouden voor een fraude van naar schatting 1,5 miljoen euro via hun bemiddelingsbureau.

Gerelateerde artikelen