Nieuws20 okt '11 13:20Aangepast op 20 okt '11 15:22

BBC: Kaddafi zat in gat onder grond

Auteur: BNR Webredactie

Muammar Kaddafi is overleden aan zijn verwondingen. Dat bevestigde de Libische minister van Informatie donderdagmiddag. De BBC meldt dat de oud-dictator is gevonden in een gat onder de grond.

"Ik heb een man gesproken die zegt hem gevangen te hebben genomen. Volgens hem zat de dictator in een gat onder de grond in het centrum van de stad", zegt BBC correspondent Gabriel Gatehouse.

Volgens de soldaat zei Kaddafi toen hij gevonden werd: "Don't shoot, don't shoot!".

Op internet circuleert een foto waarop een bebloede man te zien is die veel op Kaddafi lijkt. Hij zou genomen zijn door een strijder van de overgangsraad.

Een woordvoerder van de NTC zegt dat de oud-dictator gestorven is aan zijn wonden na de verovering van Sirte. Andere bronnen zeggen dat hij is gedood in een vuurgevecht tijdens zijn vlucht uit Sirte. 

Naast Kaddafi is ook het hoofd Kaddafi's leger omgekomen, zegt al-Jazeera donderdagmiddag. Tevens zou Moussa Ibrahim, een woordvoerder van het regime, gevangen zijn genomen.

Libische minister bevestigt dood Kaddafi
De Libische minister van Informatie Mahmoud Shammam heeft donderdagmiddag bevestigd dat Kaddafi is gedood. "Hij stierf bij een aanval door strijders van de Nationale Overgangsraad, daar zijn beelden van", verklaarde Shammam.

Verwondingen aan beide benen
Eerder zei Jamal abu-Shaalah van de NTC tegen al-Jazeera dat Kaddafi gevangen was genomen, maar dat het niet duidelijk was of hij nog in leven was.

Abdel Majid van de Nationale Overgangsraad NTC meldde tegen Reuters dat de oud-dictator verwondingen heeft aan beide benen en afgevoerd zou zijn met een ambulance. Hij wist niet of Kaddafi nog leefde.

Het nieuws kwam kort nadat de Nationale Overgangsraad bekend maakte Sirte te hebben veroverd na wekenlange gevechten.

Volgens persbureau Reuters is Kaddafi's arrestatie het gevolg van een actie van de NAVO.

Zoon Kaddafi en veiligheidschef opgepakt
Volgens de Nationale Overgangsraad zijn ook Muammar Kaddafi's zoon Mutassim en zijn veiligheidschef Abdullah al-Senussi opgepakt.

Al-Senussi wordt, net als Muammar Kaddafi, gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Ze worden verdacht van oorlogsmisdaden.

Reactie NAVO
NAVO onderzoekt de berichten over de vangst van Kaddafi en zeggen dat het even kan duren voor dit bevestigd wordt. "We controleren de gegevens", zei een NAVO-woordvoerder. "Deze gewichtige ontwikkeling heeft de tijd nodig om bevestigd te worden. Als dit waar blijkt te zijn, is het een historische dag voor het Libische volk."

Oorlog voorbij
Volgens BNR-buitenland commentator Bernard Hammelburg is het waarschijnlijk dat de verdreven Kaddafi is beschoten bij zijn arrestatie. "De oorlog is nu echt gewonnen door de opstandelingen", stelt Hammelburg.

Reactie Medvedev en Rutte
De Russische president Dmitry Medvedev vindt dat het lot van Kaddafi in handen zou moeten liggen van de nieuwe Libische regering. Medvedev sprak met journalisten in Moskou na zijn meeting met premier Mark Rutte. Premier Mark Rutte zei in een eerste reactie: ''Als het waar is, dan zou dat geweldig zijn.''

Volgens de premier heeft de Libische bevolking een groot risico om in opstand te komen tegen hun voormalig leider. Die voerde in toenemende mate een schrikbewind, zei de premier.

Internationaal Strafhof
De gang van Kaddafi naar het Internationaal Strafhof in Den Haag komt dichtbij, gelooft Strafrechtadvocaat Geert Jan Knoops. Hij legt uit: "Dit kan wel eens betekenen dat de feitelijke overlevering van kolonel Kaddafi aan het Internationaal Strafhof een feit wordt. Er is tegen hem een international arrestatiebevel uitgevaardigd dat is goedgekeurd door het Internationaal Strafhof. Als hij in handen komt van de Nationale Overgangsraad, kunnen zij de overleveringsprocedure in gang zetten."

Reactie Libische vice-ambassadeur in Nederland
"
We zijn heel, heel erg blij met dit historische moment." Dat zei Ahmed M. Al-Tabouli, de Libische vice-ambassadeur in Nederland, donderdag in een reactie op het nieuws van de vermoedelijke dood van Muammar Kaddafi.

"Libiërs in ons eigen land, maar ook hier in Nederland zijn eindelijk vrij. We kunnen eindelijk weer rustig gaan slapen", zei Al-Tabouli. Het personeel van de ambassade in Den Haag onderhoudt al urenlang intensief contact met vrienden en familieleden in Tripoli.

Kaddafi's lichaam naar geheime plek
Het lichaam van Kaddafi wordt naar een geheime locatie gebracht, meldt een woordvoerder van de Nationale Overgangsraad tegenover Reuters. "Kaddafi's lichaam ligt in een auto, waarin ook een van onze eenheden zit. We nemen het lichaam om veiligheidsredenen mee naar een geheime plek."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen