Nieuws1 jul '11 10:40

Cultuurkopstukken boos weg

Auteur: Marjan van den Berg

Els Swaab vertrekt als voorzitter van de Raad voor Cultuur. Ook de commissie Podiumkunsten van de Raad voor Cultuur is opgestapt. Ze zijn het niet eens met de bezuinigingsmaatregelen van staatssecretaris Halbe Zijlstra.

Swaab neemt volgens een verklaring "met pijn in het hart'' afscheid: "De culturele wereld is mij zeer dierbaar. Door de keuzes die dit kabinet maakt, wordt de schade die de bezuinigingen veroorzaken groter dan noodzakelijk is. Dat is voor mij niet aanvaardbaar. Ik wil geen leidinggeven aan het tot stand komen van subsidieadviezen voor instellingen, waarbij dit kabinetsbeleid het uitgangspunt is.''
Andere leden van de Raad voor Cultuur zeggen de beslissing van Swaab te begrijpen. Zij treden niet af, omdat er volgens hen "nu meer dan ooit een onafhankelijk en deskundig adviesorgaan in de cultuursector nodig is''.
Bezuiniging
De raad had, als wettelijk adviesorgaan van regering en parlement, anders geadviseerd over de cultuursector, maar Zijlstra legde dat advies naast zich neer. Hij wil de sector minder afhankelijk maken van subsidies en 200 miljoen euro bezuinigen. Dat geld wil hij binnenhalen door vooral ondersteunende en kleinere cultuurorganisaties vanaf 2013 te korten.
Klik rechts voor het gesprek dat Paul van Liempt had met Els Swaab.

Gerelateerde artikelen