Nieuws19 aug '11 07:51

Chinees presteert prima op school

Auteur: Edme Koorstra

Tweederde van Chinese leerlingen volgt havo of vwo-onderwijs. Bij autochtone leerlingen is dat de helft. Van de tweede generatie Chinezen gaat 85 procent naar het hoger onderwijs, bij autochtonen is dat 59 procent. Dat blijkt uit cijfers van het SCP.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) presenteert vandaag het onderzoek 'Chinese Nederlanders: van horeca naar hogeschool'.

Lage werkloosheid
Volgens het SCP doet de tweede generatie Chinezen het ook heel goed op de arbeidsmarkt. Ze hebben vaak hoge functies en de werkloosheid ligt met vijf procent van de beroepsbevolking op een laag niveau. Ter vergelijking: van de groep autochtone Nederlanders is 4 procent werkloos. Bij andere migrantengroepen zoals Turken en Marokkanen ligt de werkloosheid boven de 10 procent.

Presteren is belangrijk
Het SCP geeft als verklaring dat Chinezen over het algemeen veel waarde hechten aan onderwijs. Ook zijn hard werken en goed presteren belangrijk binnen hun cultuur.

Minder Chinezen in de horeca
In Nederland wonen ongeveer 110.000 Chinezen. Een op de drie is hier geboren. Vroeger zaten ze vooral in de horeca. Dat aandeel is gedaald tot ongeveer 43 procent. Chinezen zijn vaker dan bijvoorbeeld Turken of Nederlanders zelfstandig ondernemer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen