Nieuws11 sep '11 12:02

Voorlopig geen aanvallen op VS-troepen Irak

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De Amerikaanse militairen in Irak mogen voorlopig niet worden aangevallen, zegt radicale sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr in een verklaring tegen zijn volgers.

Zo wil hij de Verenigde Staten in staat stellen hun laatste nog aanwezige troepen terug te trekken.
"Met het oog op het herwinnen van de onafhankelijkheid door de terugtrekking van de indringers uit ons land, vind ik het belangrijk dat alle gewapende verzetshandelingen worden gestaakt tot de volledige terugtrekking van de bezetters'', zegt Sadr in een verklaring.
Hij zegt definitief te stoppen met zijn strijd wanneer de laatste Amerikaanse militair Irak heeft verlaten. "Maar als dat niet gebeurt en Irak afhankelijk blijft, zal het verzet met grotere kracht worden hervat'', voegde hij eraan toe.
De terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit het land moet voor het eind van het jaar zijn afgerond.
De Verenigde Staten zou met de Iraakse regering onderhandelen over een langer militair verblijf in het land. Op dit moment zijn er nog tienduizenden militairen in Irak om het leger van dat lang op te leiden. Volgens de huidige plannen zouden zij voor 1 januari 2012 moeten vertrekken.
Sadr is de aanvoerder van het sjiitische verzet tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. Zijn volgelingen voerden in 2006 en 2007 op grote schaal zuiveringen uit onder soennieten en rivaliserende sjiieten in steden als Bagdad en Najaf.
Sadr zelf leefde jaren in vrijwillig ballingschap in Iran, maar keerde begin dit jaar terug naar Irak.

Gerelateerde artikelen