Nieuws17 okt '11 13:46Aangepast op 17 okt '11 14:06

Duitsland: verwacht geen oplossing schuldencrisis

Auteur: Bas Benneker

Duitsland heeft maandag de verwachtingen voor de EU-top zondag danig getemperd. De crisis zal niet worden opgelost, al zal de EU "een grote stap" zetten. De beurzen reageerden direct met scherpe dalingen.

De EU-top zal geen definitieve oplossing voor de schuldencrisis opleveren, waarschuwde de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble maandag.

Dromen
Een woordvoerder van de regering gaf daarnaast aan dat "dromen dat alle problemen maandag zijn verholpen" niet zullen worden vervuld. "Maar er zal een grote stap worden gezet", voegde hij eraan toe.

Volgens de woordvoerder wordt er een breed pakket maatregelen besproken, onder meer ter versterking van de Europese bankensector. Er zou inmiddels een akkoord zijn over de kapitaalseisen voor grote banken.

Beursdaling
De opmerkingen van Schäuble zetten de beurskoersen maandag meteen onder druk. Na zijn woorden leverden de toonaangevende graadmeters hun winsten uit de ochtendhandel in.

In Amsterdam stond de AEX-index rond 13.15 uur op een minieme winst van 0,1 procent bij 302,75 punten. De MidKap zakte 0,6 procent in de min, tot 484,42 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt zakten 0,1 en 0,5 procent. De FTSE-index in Londen stond 0,2 procent in de plus.

De hoop dat een oplossing van de schuldencrisis nabij is, zorgde in de ochtendhandel nog voor winsten van 1 tot 2 procent.

Gerelateerde artikelen