Programma10 apr '12 11:40Aangepast op 10 apr '12 15:32

Overbelasting zorg door huidkanker

Auteur: Harmen Simon Teunis

Door een sterke stijging van het aantal behandelingen van huidkanker, is het onmogelijk om met de huidige middelen goede zorg te kunnen blijven bieden.

Dat blijkt uit een promotieonderzoek, dat is uitgevoerd bij het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven.

Volgens onderzoekster Simone van der Geer-Rutten komt bij veel patiënten de huidkanker terug, wat leidt tot extra behandelingen. KWF Kankerbestrijding meldde vorige week dat het aantal patiënten snel stijgt, tot naar schatting 70.000 in 2020.

Niet apart geregistreerd
Nu krijgt ongeveer 30 procent van de patiënten meerdere keren huidkanker, rond 2020 zal dat ongeveer de helft zijn. Die gevallen worden echter niet apart geregistreerd, waardoor het aantal behandelingen een stuk hoger ligt. "Wij hebben de constatering gedaan dat het een sterk stijgend probleem is. Aangezien een grote groep van de patiënten niet een plekje ontwikkelen maar in de loop van het leven twee of zelfs meer huidkankerplekjes krijgen."

Het aantal behandelingen zal volgens Van der Geen-Rutten stijgen. Maar het is niet per se zo dat mensen buiten de boot vallen.

Chronische ziekte
Volgens Van der Geen-Rutten kan huidkanker als een chronische ziekte worden bestempeld en moet gekeken worden of het zorgsysteem kan worden aangepast om de kosten beheersbaar te houden.

"Wij hebben daarvoor een systeem voor beschreven samen met de Technische Universiteit van Eindhoven. Een systeem om de zorg anders in te delen. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan een taakherschikking waarbij een gedeelte van de zorg terug zal gaan naar de eerste lijn. En wij stellen ook voor om gespecialiseerde verpleegkundigen te trainen en in te zetten om ons te ondersteunen", aldus Van der Geen-Rutten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen