Nieuws28 nov '12 06:23Aangepast op 28 nov '12 08:28

Lobbyen is het nieuwe staken

Auteur: Thijs Baas

Massaal protest  en stakingen blijven voorlopig uit, ondanks de stevige bezuinigingsmaatregelen van het kabinet. Het blijft beperkt tot enkele acties binnen de zorg en het gevangeniswezen.

En heel veel woeste acties hoeven we voorlopig niet te verwachten. "Als je altijd alleen maar boos wordt en roept: 'actie, harde actie!', dan neemt niemand je serieus. Bovendien werkt het ook niet, want mensen hebben er geen trek in", zegt CNV-voorzitter Jaap Smit.

Overlegtafel
De opdracht is volgens Smit om met elkaar in gesprek te gaan en rond de overlegtafel de oplossing te vinden. "Alleen als het echt niet anders kan, kun je nog het pressiemiddel actie gebruiken om duidelijk te maken dat het je menens is."

"De meeste mensen hebben ook wel het besef dat we in een tijd leven waarin een aantal lastige maatregelen genomen moet worden. Ik kan dan wel de hele week op het Malieveld gaan rondlopen", zegt Smit.  In de zorg en bijvoorbeeld bij het gevangenispersoneel wordt hier en daar wel gestaakt. Polderen hoort bij Nederland, en wat het CNV betreft blijft dat zo.

Periode van overleg
Volgens oud-FNV-voorzitter Lodewijk de Waal is er weinig nieuws onder de zon. "Als er een nieuwe regering aantreedt, begin je eerst een periode van overleg met elkaar. Als dat allemaal niet helpt, dan ga je langzaam maar zeker acties opschakelen."

In 2004 waren het ook geen economisch makkelijke tijden, verwijst De Waal naar de laatste grote staking van alweer bijna tien jaar geleden. "Toen kregen we ook 400.000 mensen het Museumplein op. Er was een diepgevoeld idee bij de mensen dat het zo niet langer kon en dat het kabinet ons zat te besjoemelen. Dat is met een nieuw kabinet niet aan de orde, want ze zitten er net."

Actiebereid
Het blijkt juist in economisch moeilijke tijden lastig voor de vakbeweging om in beweging te komen, omdat veel mensen bang zijn om eruit te vliegen als ze té actiebereid zijn, meent Sjaak van der Velden. En door het grote percentage PvdA-sympathisanten binnen de vakbond werkt het ook niet echt dat de PvdA in het kabinet zit.

"Als de PvdA in de regering zit, is men binnen de FNV meestal wat terughoudender met actievoeren." Geen Athene aan de Noordzee dus, voorlopig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen