Nieuws11 mrt '11 21:25

Wall Street sluit met winst, mede door Japan

De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst gesloten. Vooral energiefondsen deden het goed, nadat bekend werd dat enkele olieraffinaderijen in Japan in brand staan als gevolg van de zware aardbeving. Beleggers vragen zich verder af wat de gevolgen van de aardbeving zijn voor de economie.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 12.044,40 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,7 procent omhoog tot 1304,28 punten. De technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in de plus op 2715,61 punten.

Japan, de op twee na grootste economie van de wereld, werd vrijdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter. Kort na de beving werd het oostelijk kustgebied overspoeld door een krachtige tsunami. Het dodental loopt in de honderden. Het Japanse persbureau Kyodo repte zelfs van meer dan duizend doden. Door de aardbeving werden nucleaire centrales, olieraffinaderijen en havens gesloten.

Energiefondsen

Energiefondsen deden het goed op Wall Street. Oliebedrijven Tesoro Corp en Valero Energy Corp deden goede zaken. Het aandeel Tesoro Corp boekte een winst van 8,5 procent. De koers van Valero Corp ging met 6,3 procent omhoog. ,,Sommige raffinaderijen en nucleaire centrales in Japan zijn uitgeschakeld. Daarom is er meer vraag naar geraffineerde producten zodat de economie niet afzwakt'', zei een analist.

Beleggers zijn ook nog steeds bezorgd over de situatie in Libië en andere Arabische landen. De olieprijs daalde echter door de aardbeving in Japan. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 2 procent tot 100,69 dollar. De prijs van een vat Brentolie ging met 1,8 procent omlaag tot 113,38 dollar.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3906 dollar, tegen 1,3850 dollar bij het slot van de Europese beurzen vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen