Nieuws8 mei '11 13:11Aangepast op 8 mei '11 20:48

Islamitische website toont audio Bin Laden

Auteur: Karin Backx

Op een islamitische website is zondag naar verluidt de laatste opgenomen audioboodschap van de gedode terreurleider Osama bin Laden gepubliceerd. Daarin dreigt Bin Laden dat Amerika niet veilig zal zijn zolang Palestina niet veilig is. De boodschap is gericht aan de Amerikaanse president Barack Obama.

Bin Laden zegt verder dat hij had geprobeerd de VS een ,,boodschap'' te sturen via de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab, die op eerste kerstdag 2009 een vliegtuig probeerde op te blazen met explosieven die hij had verstopt in zijn onderbroek. "Als het mogelijk was geweest om een woordelijke boodschap te sturen dan hadden we geen vliegtuigen nodig gehad om ze te sturen'', zegt Osama.  De geluidstape duurt iets meer dan een minuut.
Palestina
"Amerika kan niet dromen van veiligheid totdat we in Palestina in veiligheid leven. Het is oneerlijk dat jullie in vrede leven terwijl onze broeders in Gaza zich in een onveilige situatie bevinden'', zegt Bin Laden in de opname. De terreurleider waarschuwt vervolgens dat de aanvallen op de VS zullen voortduren zolang de steun aan Israël doorgaat.
Opgenomen boodschap
De Verenigde Staten gaven zaterdagavond al vijf videofilmpjes vrij waarop de terroristenleider volgens Amerikaanse functionarissen onder meer is te zien terwijl hij een opgenomen boodschap bestudeert. In een ander filmpje zou Bin Laden met zwartgeverfde baard en geverfd haar in een 'boodschap voor het Amerikaanse volk' zich tegen het kapitalisme uitspreken.
Zonder geluid
De filmpjes zijn zonder geluid vrijgegeven. Leden van een Amerikaanse militaire elite-eenheid doodden Bin Laden in de nacht van zondag op maandag in een villa in de Pakistaanse stad Abottabad.
Dit complex was een ,,actief commando- en controlecentrum'', aldus het Pentagon. En Bin Laden had de strategie en controle van al-Qaeda in handen.
Grootste buit
Tijdens de actie werd de grootste buit aan 'terreurinformatie'' bij een enkele verdachte ooit gemaakt. Het bevat meer dan honderd audio- en videofragmenten.
Klik hier voor het bekijken van de video.

Gerelateerde artikelen