Nieuws7 mei '11 18:51

Reeks aanslagen in Kandahar

Auteur: Marjolein Niestadt

De Zuid-Afghaanse stad Kandahar is zaterdag getroffen door een reeks terreuraanslagen. Er waren zeker tien explosies, waaronder zes zelfmoordacties. Twee mensen kwamen om het leven toen ze tussen schietende terroristen en bewakers terechtkwamen. Bijna dertig mensen raakten gewond. Dat hebben de lokale autoriteiten laten weten.

Een van de doelen was het kantoor van de gouverneur van de provincie Kandahar. Na een explosie brak daar een vuurgevecht uit tussen bewakers en belagers. De gouverneur is volgens zijn woordvoerder ongedeerd gebleven. Ook politieagenten en een kantoor van de Afghaanse inlichtingendienst zouden zijn aangevallen.

Jaarlijks lenteoffensief

De verantwoordelijkheid voor de explosies is opgeëist door de radicaalislamitische Talibanbeweging. De aanslagen maken deel uit van het offensief dat de rebellen elk jaar starten bij het begin van de lente, aldus een zegsman. Er zou geen verband zijn met de dood van bondgenoot Osama bin Laden, leider van terreurbeweging al-Qaeda. De Taliban bevestigden eerder op zaterdag de dood van Bin Laden.

Wraak voor dood Bin Laden

Volgens de Afghaanse president Hamid Karzai was de reeks aanslagen een wraakactie voor de dood van Bin Laden. ,,Al-Qaeda en de terroristen die een grote nederlaag hebben geleden door de dood van Bin Laden in Pakistan, hebben geprobeerd dit te maskeren door wraak te nemen op de onschuldige bevolking van Afghanistan", aldus het kantoor van Karzai in een verklaring. Talibanwoordvoerder Yusf Ahmadi zei echter dat de aanslagen op Kandahar drie weken geleden al werden gepland en onderdeel zijn van het gebruikelijke lenteoffensief.

Bolwerk Taliban

Kandahar is de bakermat van de Taliban. Die voeren hevig verzet tegen de Afghaanse regering en de internationale troepenmacht. De strijd is het hevigst in Kandahar en de aangrenzende provincie Helmand.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen