Nieuws9 mrt '12 15:04

Durven vernieuwen in je personeelsbeleid

Auteur: Karin Backx

Gerben Lievers (25) is directeur van een reclamebureau. Hij gelooft in een sterk personeelsbeleid. 'Werken vanuit je passie' is zijn visie. Op meerdere manieren stimuleert hij dat op de werkvloer.

"We gaan echt als een familie met elkaar om en zien elkaar niet zomaar als collega's. We werken ook veel samen en de kracht van ons bedrijf zit in de sterke band die we met elkaar hebben," vertelt Lievers, die directeur is van het reclamebureau Team Nijhuis. 

"We werken echt vanuit een team. Dat betekent dus bijvoorbeeld ook niet snel even een boterhammetje eten, maar een lunchpauze van een uur gezamenlijk aan tafel. De tijd nemen voor elkaar."

In hokjes
Voordat Gerben aan de slag ging als internetstrateeg en directeur in het bedrijf van zijn ouders heeft hij ook onder meer bij een bank en in een callcenter gewerkt. "Dat was een hele strakke cultuur. Veel mensen werden in hokjes gepaatst. Dat paste helemaal niet bij mij."

Toen hij daar een leidinggevende functie kreeg en op een andere manier zelf ging leidinggeven, verbaasde hem dat. Lievers:"Kijk eens wat je kunt bereiken, als je anders omgaat met mensen."

Prestatiebeloning
Hij zit zaterdag aan tafel met Marjan van der Feen, manager BNM (Bestuur, Management en Organisatie) van de gemeente Tytsjerksteradiel. Zij heeft binnen de gemeente een rigoureuze stap wetent te zetten door een prestatiebeloning in te voeren.

In het nieuwe HR-Masterplan van de gemeente heeft Van der Feen gekozen voor de zakelijke inslag. "We hebben bewust belonen ingevoerd, waarbij jaarlijkse resultaatafspraken worden beoordeeld en gekoppeld aan een beloning," legt Van der Feen, die zelf ook uit het bedrijfsleven komt, uit.

Shocking

"Wij zijn een eigenwijze gemeente en vinden dat dat deze manier van belonen erbij hoort. We hopen zo ook onze dienstverlening te verbeteren. Alleen bij hele goede prestaties, krijgt de medewerker een bonus. Het gaat bij ons niet alleen om geld, maar om het doel: het beste bereiken voor de burger."

Het plan om de automatische jaarlijkse periodiek overboord te zetten, stuitte her en der wel op weerstand. "Dit is vrij shocking in ambtenarenland, maar ik krijg ook bijval," vertelt Van der Feen.

Luister zaterdag om 11.30 uur naar BNR Generatie Einstein voor het volledige gesprek tussen biede waaghalzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen