Nieuws25 sep '12 06:23

Bed and breakfast: goudmijn of niet?

Auteur: Pieter van den Akker

Persoonlijker dan een hotel en meer service. Steeds meer Nederlanders verdienen bij met een eigen bed and breakfast. Er zijn er nu ruim 6000 en de helft daarvan is de afgelopen vijf jaar opgericht.

Vandaag wordt de beste bed and breakfast van ons land bekend gemaakt. BNR-redacteur John van Schagen ging op onderzoek uit. Wat verdient dat eigenlijk, zo'n thuishotelletje?

Mwoah, je wordt er niet rijk van Humberto. B and B is de afkorting voor bed and breakfast, maar in deze context toch niet van Big Business. Zie het in veel gevallen meer als leuke bijverdienste. Het aantal van die thuishotelletjes groeit in ieder geval al zeker tien jaar, vertelt Hanny Hoedemaker van de stichting Bed and Breakfast. "Naar onze schatting zijn er dit jaar zo'n 350 B&B's bijgekomen. We hadden in 2011 ongeveer 5500 B&B's in Nederland. Dat aantal komt nu ergens tussen de 5800 en 5900 uit."

Gemiddeld 75 tot 80 euro
Van al die duizenden ondernemers verdient slechts een handjevol een dik belegde boterham met de verhuur van slaapkamers, die qua prijs vaak wel iets goedkoper zijn dan een viersterrenhotel. "De gemiddelde kamer kost op dit moment ergens tussen de 75 en 80 euro", aldus Hoedemaker.

Voor de meeste eigenaren is het vooral iets voor erbij. Bijna de helft van de Europese B&B’s heeft een omzet van minder dan 10.000 euro per jaar. Er zijn zelfs ondernemers die onder de streep vrijwel niks overhouden. "Nou, we doen het voor de gezelligheid, want voor de inkomsten moet je het niet doen", vertelt Frans Molenaar, eigenaar van Bed & Breakfast landhuis De Leijen in het Noord-Hollandse Hensbroek.

"Het klinkt raar, maar als je de kosten berekent van het verbouwen van het gebouw en de afschrijvingen en alles meerekent, kost het gewoon veel", zegt Molenaar.

Zakenreizigers
Ook opvallend, het zijn niet alleen toeristen uit Duitsland en Frankrijk of de Nederlanders op fietsvakantie die voor B&B kiezen. Volgens Hoedemaker van de branchevereniging is er de laatste jaren zelfs een nieuwe doelgroep bij gekomen. "Er zijn steeds meer zakenreizigers die de weg naar een B&B vinden. Via internet is het natuurlijk ook makkelijk te vinden. En ze zitten overal. Dus kijk op de kaart  en je vindt overal in Europa wel een overnachtingsadres."

Een op de vijf gasten is zo'n zakenreiziger. Toch vormen toeristen uit binnen- en buitenland nog altijd de hoofdmoot van het klantenbestand. Zij kiezen voor de mix van een landelijke omgeving, de extra service EN de persoonlijke aandacht.

Onpersoonlijk
"Een hotel is onpersoonlijk, weet je wel", vindt Frans Molenaar. "Als je in een hotel zit en je gaat naar beneden moet je voor elk biertje of koffie betalen. En bij ons kan je zelf koffie of thee op de kamer zetten."

Een gemiddelde bed and breakfast in Nederland telt ruim drie gastenkamers en acht slaapplaatsen. Een wc of badkamer delen is er niet meer bij. 88 procent beschikt over een eigen toilet, 81 procent van de kamers een douche. In acht van de tien onderkomens is er internet.

Hero Brinkman
Ondanks de crisis verwacht de branchevereniging dat er de komende jaren nog zeker een paar honderd bed and breakfast-ondernemers in Nederland bijkomen. Van een van hen weten we de naam al: Hero Brinkman. De politicus - of beter gezegd - ex-politicus is bezig met de verbouwing van zijn boerderij in Midden-beemster. Ergens volgend jaar bent u daar van harte welkom. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen