Nieuws21 aug '12 07:56

Buiten de spits reizen? Korting in de trein!

Auteur: Harmen Simon Teunis

De NS gaat de strijd aan met drukke treinen tijdens de spits. Forenzen die buiten de spitsuren treinen, krijgen via een smartphone app maximaal 35 euro per maand van hun reisgeld terug.

Vandaag start een proefproject 'Spitsmijden NS'. Het loopt nog niet echt storm, voor de 3000 beschikbare plekken hebben zich 600 forenzen aangemeld. Toch gaat de NS de proef met vertrouwen tegemoet. "De groep is voldoende groot om deze proef te kunnen doen en om de  uitslag goed te kunnen evalueren", zegt Eric Trinthamer van de NS.

Het belangrijkste doel van de NS is het verspreiden van de spits over een wat grotere periode, legt Trinthamer uit. "Daarmee ontlast je piekmomenten in de spitsperiode."

Comfort belangrijk
Voor de forens is het voordeel dat het reizen comfortabeler wordt. "Wij weten dat er veel werknemers zijn die van hun werkgever de gelegenheid hebben om op andere tijden te werken. Dat biedt voor ons de mogelijkheid om mensen comfortabeler dan op sommige momenten te vervoeren en het biedt werknemers de mogelijkheid om bijvoorbeeld de kinderen naar school te brengen", aldus Trinthamer.

Een geldprikkel is het gekozen middel waarmee de NS de reiziger wil verleiden. "Het is niet anders dan reclame maken. Maar we hopen hiermee, ook in samenwerking met andere vervoerders en de Universiteit van Amsterdam, die onderzoek doet naar gedragsverandering, dat wanneer mensen hier aan gewend zijn, zij dit vaker zullen doen."

Niet in de file
In Noord-Brabant is ook een spitsmijden-pilot project opgezet, wat de overheid zo'n vijf miljoen euro kostte. Aan het project deden 2300 mensen mee die buiten de spits de auto pakten. BNR-verslaggever Ronald Olsthoorn sprak een van hen. Voor hem is het geld niet eens zo belangrijk. "Die geldelijke beloning is voor mij niet de prikkel om de spits te vermijden", zegt Bram Hendriks. Belangrijker voor hem is dat je lekker kunt doorrijden naar je werk. "Ik vind het heerlijk om niet in de file te staan."

Berry de Jong, projectleider van de spitsmijden-pilot in Noord-Brabant denkt op basis van zijn ervaringen dat het project van de NS zeker kans van slagen heeft. "We zien dat mensen niet alles voor het geld doen, maar ze merken dat het heel leuk is. Ze hebben een klein duwtje in de rug nodig om die spits te mijden. Dat zal bij treinreizigers niet veel anders zijn dan bij automobilisten."

Gerelateerde artikelen