Nieuws19 apr '11 11:31

Dag Fidel, hallo hervormingen

Auteur: Edme Koorstra

Fidel Castro draagt nu definitief het leiderschap van Cuba over aan zijn broer Raúl. Hij bevestigde dat na het driedaagse congres van de Cubaanse communisten, waarin een aantal hervormingen werden afgesproken. In 2008 loste Raúl Fidel al af als president van het Caraïbische land.

De 84-jarige Fidel Castro heeft gevraagd om het centraal comité van de partij te verlaten, zo bericht de officiële Cubaanse pers dinsdag. "Raúl wist dat ik vandaag geen enkele verantwoordelijkheid binnen de partij zou aanvaarden", schrijft Fidel Castro in een tekst op de website Cubadebate.cu.
Hervormingen
Het driedaagse congres van de Cubaanse communisten begon zaterdag. De Communistische Partij van Cuba (PCC) stemde in met de door president Raúl Castro voorgestelde economische hervormingen. Het particulier ondernemerschap wordt op bescheiden schaal toegestaan en overtollige overheidsbanen komen te vervallen.
Snijden in subsidies
Bovendien gaat het regime snijden in subsidies op basisgoederen en krijgen buitenlanders meer mogelijkheden om te investeren. Doel van de hervormingen is "de economische ontwikkeling van het land en het verhogen van de levensstandaard van de bevolking''. De belangrijkste productiesectoren blijven echter in handen van de staat.
Twee termijnen
Raúl Castro wil ook de ambtstermijn van Cuba's politieke leiders beperken tot maximaal twee keer vijf jaar. Maar leden van de dissidentenbeweging in Cuba reageren daar sceptisch op.  De econoom Oscar Espinosa Chepe noemde het plan "een nieuwigheid'', maar stelde tegelijkertijd dat het veel te laat komt.
Elizardo Sánchez, prominent lid van de mensenrechtenorganisatie Ccdhrn, interpreteerde het voorstel over de ambtstermijn van politieke leiders als een bedreiging. Sánchez voorziet dat de huidige machthebbers de economie de komende tien jaar blijven ruïneren.
Luister rechts naar een interview met Coen F. Stork, oud-ambassadeur van Nederland in Cuba.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen