Nieuws23 feb '12 12:41

Geert Wilders moet zich schamen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Oud-eurocommissaris en VVD-leider Frits Bolkestein vindt dat Geert Wilders zich moet schamen voor het opzetten van een website waar men kan klagen over overlast door Oost-Europeanen.

In NRC Handelsblad noemt hij het PVV-meldpunt donderdag een "belachelijk idee". "Ik heb de neiging om een website op te richten voor mensen die klagen over Nederlanders", zegt Bolkestein.

"Want er zijn meer Nederlanders die zich slecht gedragen dan Polen die dat doen." Bolkestein maakte zich als eurocommissaris sterk voor het openen van de dienstenmarkt in Europa.

Steun voor Rutte
Bolkestein steunt premier Mark Rutte in zijn weigering inhoudelijk te reageren op het PVV-initiatief. Verschillende ambassadeurs van Midden- en Oost-Europese landen hebben zich daarover beklaagd. "Men kan niet van Rutte verwachten dat hij commentaar geeft op alle rukwinden van de PVV", aldus Bolkestein.

Ook de uitleg die parlementariërs uit het Europees Parlement van Rutte willen, vindt Bolkestein niet gepast. "In de eerste plaats behoort het niet tot de taken van het europarlement om minister-presidenten te verhoren. En in de tweede plaats moet alles wat het europarlement doet, worden gedekt door de wet. Het europarlement is niet moeder Overste van de Europese Unie."

Andere meldpunten
Sinds de opening van het PVV-meldpunt zijn al verschillende initiatieven gelanceerd die juist een tegenovergesteld doel hebben. Zo riep website Hard/hoofd haar bezoekers op om bij het meldpunt van de PVV te melden dat zij juist géén overlast hadden.

Of neem de rapper Mr. Polska. Hij opende de site Meldpuntwaardevollegezelligheid.nl, waar hij mensen oproept juist gezellige verhalen over ontmoetingen met Oost-Europeanen te delen. De rapper werd in 2011 uitgeroepen tot Pool van het jaar.

Bekijk hieronder een deel van de uitzending van Pauw en Witteman, waar Mr. Polska vertelt over zijn eigen meldpunt.

Gerelateerde artikelen