Nieuws15 dec '12 23:21

Sharon Dijksma nieuwe staatssecretaris

Auteur: Fleur de Bruijn

Voormalig Tweede Kamerlid en staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) volgt Co Verdaas op als staatssecretaris van Landbouw op het ministerie van Economische Zaken. Dat hebben bronnen binnen de PvdA bevestigd aan de NOS.

Dijksma heeft maandag een gesprek met premier Mark Rutte. Daarna wordt haar benoeming naar verwachting officieel.

Rondje Den Haag
Dijksma, geboren in Groningen op 16 april 1971, loopt al lang mee in de Haagse politiek. Ze zat van 1994 tot 2007 voor de PvdA in de Tweede Kamer, nadat ze daarvoor al voorzitter van de Jonge Socialisten was geweest. Van 2004 tot 2007 was Dijksma vicefractievoorzitter en in die functie de rechterhand van toenmalig partijleider Wouter Bos.

Burgemeester Nijmegen
Dijksma werd in 2007 staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet-Balkenende IV, met CDA en ChristenUnie. Na de val van dit kabinet in 2010 zat ze tot 2012 opnieuw in de Tweede Kamer.

Bij de laatste verkiezingen stelde ze zich niet meer verkiesbaar. Ze was eerder dit jaar ook in beeld als burgemeester van Nijmegen, maar die functie ging naar CDA’er Hubert Bruls.

Dijksma is getrouwd en heeft twee kinderen.

Co Verdaas
Verdaas stapte anderhalve week geleden op nadat hij in opspraak was geraakt vanwege zijn declaratiegedrag als gedeputeerde van de provincie Gelderland. Hij zou jarenlang ritten van zijn huis in Zwolle naar Arnhem hebben gedeclareerd, terwijl hij formeel in Nijmegen woonde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen