Nieuws2 mei '16 06:51Aangepast op 2 mei '16 09:58

Nog zeker duizend hoofdpijndossiers op de plank voor Groningse schade-experts

Auteur: Karlijn Meinders

Veel Groningers van wie de huizen beschadigd zijn hebben nog geen afspraken kunnen maken over vergoedingen. Dat zegt de Groninger Bodem Beweging tegen BNR. Vandaag beginnen 'arbiters' aan hun klus om de schade af te handelen.

Dick Kleijer, secretaris van de Groninger Bodem Beweging, vertelt dat het probleem met de onopgeloste dossiers vaak een verschil van mening is.

Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen: "Van alle zaken was er na de eerste beoordeling bij 85 procent een overeenkomst, na de tweede taxateur was dat 90 procent. Maar er blijft dus nog een aantal zaken liggen."

In die zaken is er sprake van een meningsverschil. Het kwam voor dat de schade werd toegewezen aan andere zaken dan de gaswinning, terwijl de bewoners van het huis zeker wisten dat het juist wel was veroorzaakt door bevingen. Kleijer: "Zo'n taxateur zei dan bijvoorbeeld dat het kwam doordat er een vrachtwagen was langsgereden."

Onafhankelijk onderzoek
De Groninger Bodem Beweging heeft dan ook veel vertrouwen in de arbiters die vandaag beginnen. "Het is voor het eerst dat onafhankelijke mensen naar de dossiers gaan kijken", zegt Kleijer. Alders vertelt dat het om vijf oud-rechters gaat. "Wij hebben de Raad voor de Rechtspraak gevraagd om met kandidaten te komen." Voor het onderzoek is volgens Kleijer geen tijdsperiode ingesteld. "Maar laten we hopen dat het opschiet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen