Nieuws15 aug '11 11:25

Leden FNV Bondgenoten tegen pensioenakkoord

Auteur: Laura Walburg

De leden van FNV Bondgenoten hebben zich uitgesproken tegen het pensioenakkoord. Hiermee sluiten ze zich aan bij het advies van de vakbondsleiding. Tot middernacht konden de leden van FNV Bondgenoten in een referendum stemmen over het pensioenakkoord. Vandaag wordt dus duidelijk of ze gehoor hebben gegeven aan het negatief advies van de vakbondsleiding.

Tot middernacht konden de leden van FNV Bondgenoten stemmen over het pensioenakkoord. Van de leden heeft ruim een vijfde, 22,7 procent, zijn stem uitgebracht.

De meeste FNV-bonden kunnen zich wel vinden in het akkoord dat werkgevers, vakbeweging en kabinet in juni sloten, maar Bondgenoten, de grootste bond van allemaal, is er fel op tegen.

Abvakabo
Binnen de FNV is Bondgenoten niet de enige vakbond die moeite heeft met het akkoord. Ook ambtenarenvakbond Abvakabo heeft er problemen mee. De leden daarvan spreken zich in september uit.

De referenda zijn overigens niet bindend, bovendien hebben Bondgenoten en Abvakabo samen 45 procent van de stemmen in de federatieraad, wat geen meerderheid is.

AOW leeftijd
Volgens het akkoord gaat de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar en stijgt die daarna mee met de levensverwachting. Het blijft mogelijk met 65 jaar te stoppen met werken, maar dan gaat wel de uitkering omlaag. Mensen met een laag inkomen kunnen het zich daarom niet veroorloven, vindt FNV Bondgenoten.

FNV Bouw
FNV Bouw gaat het pensioenakkoord niet in een referendum voorleggen aan de leden. Dat maakte de vakbond maandag bekend.

De bouwbond blijft bij het standpunt ‘ja, mits’. De komende tijd hoopt de bond via de politiek te bereiken dat mensen met een zwaar beroep ook in de toekomst op hun 65e kunnen stoppen met werken, zonder daarvoor koopkracht in te leveren.

De bond vindt het weinig zinvol leden om een ‘ja’ of een ‘nee’ te vragen. Wel roept FNV Bouw de leden op per e-mail hun mening te geven.

Minister Kamp
In een reactie zegt minister Kamp van Sociale Zaken dat hij geen conclusies verbindt aan de uitkomst van het referendum. Via zijn woordvoerder liet de minister weten het eindoordeel van de hele vakcentrale FNV af te wachten.
BNR verslaggever Martijn de Rijk sprak met de voorman van FNV-bondgenoten, Henk van der Kolk. Luister rechts naar zijn bijdrage en naar de analyse van Sjaak van der Velden, werkzaam bij het Instituut voor Sociale geschiedenis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen