Nieuws6 jun '11 09:20Aangepast op 6 jun '11 10:13

Grote problemen in luchtvaartsector (update)

Auteur: Edme Koorstra

De internationale luchtvaartorganisatie IATA waarschuwt voor een fors lagere winst voor de sector dit jaar. Die komt bijna 80 procent lager uit dan in het afgelopen jaar.

De Europese luchtvaartmaatschappijen zien hun winst dalen van 2 miljard naar 500 miljoen dollar. De IATA wijt de winstdaling aan de tsunami in Japan, de onrust in de Arabische wereld en de hogere olieprijs.
De organisatie zegt dan ook af te willen van het emissiehandelssysteem dat de Europese Unie volgend jaar wil invoeren. "Ongecoördineerde en bestraffende regionale maatregelen verstoren de marktverhoudingen en ondermijnen wereldwijde initiatieven om iets aan de uitstoot te doen", zei  IATA-voorman Giovanni Bisignani maandag tijdens de jaarlijkse vergadering van de luchtvaartorganisatie in Singapore. Het systeem zou de luchtvaartmaatschappijen 1,5 miljard dollar kosten en nauwelijks bijdragen aan het beperken van de uitstoot. De maatschappijen die bij IATA - waarvan Bisignani de voorzittershamer per 1 juli overgeeft aan Cathay Pacific-ceo Tony Tyler - zijn aangesloten zijn goed voor 93 procent van het internationale luchtvaartverkeer.
BNR's economieredacteur Paul Laseur is in Singapore, bij de jaarvergadering van de IATA. Meindert Schut sprak met hem in de ochtenduitzending.
Luister naar het gesprek via de knop rechts.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen