Nieuws2 mei '16 07:27Aangepast op 3 mei '16 09:11

Nieuwe topman AirFrance-KLM krijgt geen warm onthaal

Auteur: Jelle Maasbach

Jean-Marc Janaillac moet de nieuwe topman worden van AirFrance-KLM, maar niet iedereen zit te wachten op de Fransman.

Foto: ANP
Foto: ANP

Al wekenlang was de luchtvaartmaatschappij op zoek naar een nieuwe bestuurder. Verschillende namen kwamen voorbij, werkzaam voor heel verschillende bedrijven. Twee directeuren van Airbus, een topman van het Franse BlackRock, een bestuurder van Emirates en wat andere topmannen zouden gepolst zijn om Alexandre de Juniac op te volgen.

De keuze voor Janaillac, baas van een groot openbaarvervoerbedrijf, valt vooral in Nederland niet goed. "Het is een vriendje van Hollande", zegt Steven Verhagen, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Verkeersvliegers. De Franse president en de nieuwe topman kennen elkaar nog van school.

Ook Annette Groeneveld, voorzitter van de Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel, is ontevreden over de keuze. "Het is wederom een politieke benoeming. Wij zijn van mening dat we iemand nodig hebben die de luchtvaart van binnen en van buiten kent. We maken ons ernstig zorgen of dit wel goed komt."

KLM en AirFrance zijn onderdeel van één holding, en Groeneveld hoopt dat beide onderdelen stappen gaan zetten. Dat deed KLM al, nu de Fransen nog. "Het is de afgelopen jaren onrustig geweest, we hebben veel geld verloren. Dus wat voor de Nederlandse medewerkers belangrijk is, is dat het in Frankrijk rustig wordt en dat er stappen gezet worden om de kostenstructuur op orde te krijgen."

De benoeming van Jean-Marc Janaillac komt binnenkort aan bod op een aandeelhoudersvergadering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen