Nieuws2 mei '16 08:05

Kerry naar Genève om Syrische vredesonderhandelingen te redden

Auteur: Karlijn Meinders

De Amerikaans minister van buitenlandse Zaken John Kerry probeert te redden wat er te redden valt aan de Syrische vredesonderhandelingen. Volgens buitenland-commentator Bernard Hammelburg heeft het weinig zin.

Foto: ANP - De minister van Buitenlandse Zaken van Jordanië Nasser Judeh en John Kerry
Foto: ANP - De minister van Buitenlandse Zaken van Jordanië Nasser Judeh en John Kerry

Anderhalve week geleden liep de oppositie boos weg, want de Russen en Assad bombarderen gewoon door. BNR-buitenland commentator Bernard Hammelburg vreest dat het bezoek van Kerry geen verschil zal maken.

 

"Het komt erop neer dat Rusland zegt: wij functioneren in feite als luchtmacht van Assad, naar ons idee moet hij dit gedeelte van de strijd winnen en dat vinden we belangrijker dan de theoretische vredesonderhandelingen die toch nergens op neerkomen."

De oppositie is weggelopen uit het Geneefse vredesoverleg. "Daarmee ontbreekt de belangrijke tweede hoofdrolspeler dus. Het is sowieso een beetje een surrealistische vertoning. Ze zijn daar in januari begonnen. Toen zeiden ze al: zelfs als het goed gaat, duurt dit traject zeker een jaar. En het gaat niet goed, dus het is eigenlijk een drama, dat hele overleg."

Hammelburg gelooft dan ook niet dat er nog iets uit het overleg zal komen. "Ik denk dat de Russen het als hun eigenbelang zien dat Assad wint. Zij zeggen tegen de wereld: vergeet het maar. Wij maken deze klus af. En dat lukt ze ook. Kijk naar de strijd in Aleppo, daar is duidelijke die combinatie van Assad met die Russische luchtmacht een factor van imminent belang."

In de strijd tegen IS trekken Rusland en de VS wel gelijk op. Hammelburg: "En dat is ook voor Nederland van belang, aangezien wij meedoen in die strijd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen