Nieuws24 aug '12 23:21

SP snoept zetel af van voorsprong VVD

Auteur: Pieter van den Akker

De race tussen de VVD en SP is kleiner geworden in de peiling. Als we nu zouden gaan stemmen, zou de VVD (34 zetels) de grootste partij zijn, de SP volgt met 30.

Dat valt op te maken uit de politieke barometer van onderzoeksbureau Ipsos Synovate. De VVD van premier Mark Rutte stond vorige week nog 35 zetels in de peiling, de SP toen op 29 en deze week op 30. Dat betekent voor de partij van Roemer een verdubbeling van het huidige zetelaantal in het parlement.

PvdA -1, PVV +1
De PvdA staat vandaag op 22 zetels, een minder dan vorige week en 8 minder dan nu in het parlement. De PVV stijgt in de peiling van 18 naar 19. Bij de laatste verkiezingen behaalde de PVV 24 zetels.

CDA & D66 op 14
DA en D66 staan allebei op 14 zetels. Voor het CDA is dat een verlies van 7 ten opzichte van het huidige zetelaantal, voor D66 een winst van 4. Verder staan in de peiling de ChristenUnie op 6 (5 in de Kamer), GroenLinks op 5 (10), de Partij voor de Dieren op 3 (2) en de SGP op 2 (2). Nieuwkomer 50PLUS staat op een zetel.

De politieke barometer is een peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast online onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn. De peiling liep van woensdagmiddag tot vrijdag.

Gerelateerde artikelen