Nieuws4 nov '11 15:30Aangepast op 4 nov '11 16:36

Berlusconi: Crisis? Restaurants zitten vol!

Auteur: Bas Benneker

Crisis? Welke crisis? Terwijl de rente op Italiaanse staatsobligaties door het dak gaat, verdedigt premier Berlusconi de economie van zijn land: "De restaurants zitten vol, net als de vliegtuigen en hotels. Dit is geen land in crisis."

Incompetentie
Eerder vrijdag sloeg Berlusconi op de G20-top in Cannes een aanbod af voor financiële noodhulp van het IMF. "Niet nodig", vindt de Italiaanse premier.

Wel stond hij toe dat het IMF per kwartaal gaat rapporteren over de voortgang van economische hervormingen in zijn land. Volgens de oppositie in het Italiaanse parlement een onmiskenbaar bewijs voor de incompetentie van de premier en zijn regering.

Landverraders
Intussen is in Rome de parlementaire meerderheid van Berlusconi's coalitie geslonken, nadat verschillende parlementsleden hun steun opzegden. Een vertrouwensstemming zou de premier waarschijnlijk niet meer overleven.

Berlusconi noemde de afvallige parlementariërs prompt "landverraders", en herhaalde zijn vaste, zij het eenzame overtuiging dat "niemand ons land met zo veel gezag kan vertegenwoordigen in het buitenland".

Recordrendementen
De bezetting van Italiaanse restaurants en hotels kan beleggers niet overtuigen. Het verschil in rendement tussen Italiaanse en Duitse staatsobligaties bereikte opnieuw hoogterecords. Voor een 10-jarige lening betaalt Italië nu een rente van 6,37 procent.

Dat is heel dichtbij het niveau waarop de ECB afgelopen zomer moest inspringen om de rente terug te brengen tot een houdbare hoogte.

Italië heeft niet alleen een hoge staatsschuld - circa 2,1 biljoen euro, of 120 procent van het BNP - maar moet daar volgend jaar ook uitzonderlijk veel van herfinancieren: volgens het IMF zeker eenzesde, of 350 miljard euro.

Gerelateerde artikelen