Nieuws20 sep '12 13:22

Van de Kamer naar kantoor, hoe gaat dat?

Auteur: Melvin Captein

51 Kamerleden hebben afscheid genomen van hun pluche stoel. Aankloppen bij het UWV is niet nodig: bij hun zoektocht naar een nieuwe baan worden ze geholpen door een loopbaanbegeleidingsbureau.

In de studio bij BNR's Paul van Liempt legt Karin Benninga van Van Ede & Partners waarom het belangrijk is dat zij aftredende Kamerleden ondersteunen. Volgens haar klopt het cliché van het voormalige Kamerlid dat zo lang mogelijk op zijn wachtgeld teert allang niet meer. De wachttijd is teruggeschroefd van vier jaar naar 38 maanden en volgens Europese regels geldt er een sollicitatieplicht.

Een Kamerlid aan een nieuwe baan helpen is makkelijker dan andere cliënten, vertelt Benninga. "Ze hebben als Kamerlid zelf ingestemd met de sollicitatieplicht die hen nu wacht, dus ze weten wat hen te doen staat. Ze hebben een drive, zijn zeer gemotiveerd." De bekendheid van oud-politici vinden sommige bedrijven ook aantrekkelijk. "Er gaan soms toch meer deuren open."

Daarnaast beschikken oud-politici volgens Benninga over een aantal goede eigenschappen voor nieuwe werkgevers. "Ze kunnen heel hard werken, onder druk presteren, samenwerken en zijn gewend aan conflictsituaties."

Imagoschade
Het delen van de politieke voorkeur op televisie kan echter ook in het nadeel van sollicitanten werken. Bedrijven willen soms niet geassocieerd worden met imagoschade die zij hebben opgelopen. Benninga denkt een scherpe mening bij bepaalde organisaties juist ook als positief wordt gezien. "Misschien niet bij de conservatieve werkgevers, maar wel bij de jongere bedrijven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen