Programma22 okt '12 10:18

'Ziekenhuizen verdienden aan doorspelen patiënten'

Auteur: Pieter van den Akker

Nederlandse ziekenhuizen hebben een tijdlang ten onrechte patiënten opgenomen om het inkomen van medisch specialisten te spekken. Dat zegt Aysel Erbudak, directrice van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis op BNR.

Erudak reageert daarmee op het nieuws dat ziekenhuizen dit jaar een stuk minder patiënten hebben dan vorig jaar. Volgens haar komt dat doordat met vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen een vaste aanneemsom is afgesproken. Daardoor komen specialisten niet langer in de verleiding om patienten aan elkaar doorspelen om daar aan te verdienen, zegt zij.

"Men is niet meer geprikkeld, want meer dan die aanneemsom krijgt men toch niet. Ook zal zou men onderproduceren, de aanneemsom blijft gewoon een hard getal. Dus men is eigenlijk een beetje gaan doen wat normaal is", aldus Erbudak in BNR Humberto Tan.

Onzin
Dit effect van de zogenoemde aanneemsom is volgens Erbudak de enige reden voor de daling van het aantal patiënten. "Ik snap niet waarom we nu vermoeden dat het veroorzaakt wordt door het eigen risico van mensen of omdat mensen bewuster zijn: dat is allemaal onzin. Het is puur zakelijk.”

Banen schrappen
Het FD meldde maandagochtend dat sommige ziekenhuizen banen moeten schrappen door de tegenvallende inkomsten. De afgelopen jaren groeide het aantal patiënten telkens met 5 tot 7 procent, maar daar lijkt een einde aan gekomen.

Bij het Slotervaartziekenhuis van Erbudak is deze trend niet te zien, verzekert zij. "De patiëntenaantallen zijn juist weer gestegen ten opzichte van 2011."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen