Opinie5 dec '12 10:17

BNR Begrip | We zouden vaker moeten rijmen!

Auteur: Ewald Theunisse

Waarom rijmen goed is voor relaties

Image

Nederland is in de rijmmodus. Koortsachtig zijn we bezig om met rijmende zinnen het heerlijk avondje vanavond luister bij te zetten. We brengen odes aan onze dierbaren of zetten ze op een vrolijke manier even te kijk, om ze op die manier stof tot nadenken te geven.

Dat zouden we vaker moeten doen. Elkaar de waardering overbrengen voor de betekenis die anderen voor ons hebben. Maar ook op een meer relativerende, vrolijker toon kritische kanttekeningen geven. Rijmen werkt immers, als het goed, maar ook als het wat krom gedaan is, vaak op de lachspieren. En lachen haalt bijna altijd als vanzelf de meeste kou uit de lucht.

We zijn altijd zo serieus, zo ernstig als we iets te zeggen hebben over dingen waar we moeite mee hebben. Waardoor de weerstand bij ons onderwerp van kritiek - partner, kind, collega, baas, vriend of vriendin - als vanzelf of ernstig en kritisch wordt. Humor is een machtig instrument in het effectief geven van op- of aanmerkingen. Als je vanavond stevig op de hak genomen wordt door Sinterklaas, denk dan nog even terug aan dit bericht. En hoe je zelf misschien ook met meer humor veel effectiever kunt zijn in het plaatsen van een kanttekening. Fijne pakjesavond! 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen