Nieuws28 jul '12 10:58

'Kloof tussen burger en politicus steeds groter'

Auteur: Pieter van den Akker

De kloof tussen burgers en politici wordt steeds groter. Daarvoor waarschuwt Gerdi Verbeet die aan haar laatste maanden als voorzitter van de Tweede Kamer bezig is.

Zij zegt vandaag in het AD dat ze zich zorgen maakt om de geringe verscheidenheid in de bevolking van het parlement, waardoor de afstand tussen samenleving en politiek groeit.

Ze ziet 'een Tweede Kamer met volksvertegenwoordigers die allemaal dezelfde kranten lezen, allemaal op dezelfde verjaardagen komen en allemaal dezelfde boeken op hun nachtkastje hebben liggen'. Verbeet: "Waar burgers zich druk om maken en waar politici zich druk om maken: daar mag niet te veel verschil tussen zitten."

Ouderen ondervertegenwoordigd
Bepaalde groepen, zoals ouderen, zijn bepaald niet evenredig vertegenwoordigd in de Kamer, net als sommige provincies. Maar ook is er volgens haar te weinig variëteit op het gebied van opleidingen. "Je hoeft echt geen academische opleiding te hebben om in de Tweede Kamer te kunnen functioneren'', aldus Verbeet.

Verbeet keert na de verkiezingen in september niet meer terug als voorzitter van de Kamer. Ze heeft besloten zich niet meer verkiesbaar te stellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen