Nieuws4 mei '11 06:21Aangepast op 4 mei '11 08:24

Foto's van lijk Bin Laden komen wel

Auteur: Edme Koorstra

De Verenigde Staten zullen ongetwijfeld de beelden van de omgebrachte terroristenleider Osama bin Laden naar buiten brengen. Dat heeft de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, Leon Panetta, dinsdag gezegd in een interview met nieuwszender NBC.

"De regering praat duidelijk over de beste manier om dit te doen, maar ik denk dat er geen vragen over zijn dat deze beelden uiteindelijk aan het publiek worden getoond'', aldus Panetta volgens een transcriptie van het interview op NBC.
Hillen: 'Niet voor sensatie
Minister Hillen van Defensie verwacht dat de foto's snel naar buiten zullen komen. "Als het maar niet om sensatiezucht gaat, maar voor de waarheidsbevingding", zo zei de minister op BNR.
Volgens strafrechtadvocaat Geert Jan Knoops kunnen de foto's de Amerikanen min of meer vrijpleiten. "Als blijkt dat Bin Laden ná het vuurgevecht is gedood dan is Bin Laden door de Amerikanen geëxecuteerd".
Luister hier naar een uitgebreid gesprek met Knoops in BNR's Juridische Zaken over de doding van Osama Bin Laden en de mogelijke juridische gevolgen daarvan.
'Gruwlijke beelden'
Het Witte Huis twijfelt of de foto's van het lichaam van de leider van terreurnetwerk al-Qaeda naar buiten moeten worden gebracht. De beelden zijn gruwelijk en zouden tot gewelddadige reacties kunnen leiden. Een woordvoerder van de president benadrukte na het interview met Panetta dat er nog geen besluit is genomen.
Nieuwe grootste vijand
Panetta zei in het vraaggesprek verder dat de nummer twee van al-Qaeda nu de nieuwe grootste vijand van Amerika zal worden. "Hij stijgt snel op dat lijstje'', aldus Panetta. Hij verwees met zijn uitspraken naar Ayman al-Zawahiri, die de taken van Bin Laden naar verwachting zal overnemen. Het is nog onduidelijk of Zawahiri ook daadwerkelijk leiding zal gaan geven aan het terreurnetwerk.
De Verenigde Staten doen hun voordeel met de onduidelijke situatie. "We denken dat het ons mogelijkheden zal geven om hen aan te blijven vallen, terwijl ze in de war zijn en bespreken wie uiteindelijk Bin Laden op zal volgen'', aldus Panetta.
'Pakistanen konden missie in gevaar brengen'
Eerder vertelde Panetta tegen Time Magazine dat de operatie om Bin Laden om te brengen was uitgevoerd zonder Pakistan op de hoogte te brengen. De Amerikaanse elitetroepen schoten Bin Laden zondag dood in een woning in Pakistan, ten noorden van hoofdstad Islamabad. "Er werd besloten dat samenwerking met de Pakistanen de missie in gevaar kon brengen: ze zouden het doelwit kunnen waarschuwen'', aldus Panetta.
'Veiligere plek'
Vicepresident Joe Biden sprak zich zondag trots uit over het feit dat de operatie, met de codenaam Geronimo, goed was geheimgehouden. "Er waren zestien Congresleden op de hoogte: maar er was geen enkel lek'', aldus Biden. "Er was een overweldigend verlangen om deze missie te laten slagen. De wereld is vandaag een veiligere plek, niet alleen voor Amerikanen maar voor alle mensen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen