Nieuws23 jul '12 18:16

Syrië dreigt met chemische wapens

Auteur: Mijke Hurkx

Syrië dreigt met het gebruik van zijn chemische wapens, wanneer buitenlandse troepen in de aanval gaan. Het land heeft grote hoeveelheden zenuw- en mosterdgas.

Syrië zal chemische wapens alleen inzetten bij een aanval door buitenlandse troepen, maar ze nooit gebruiken tegen de eigen bevolking. Dat heeft het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken maandag laten weten.

"Syrië zal nooit chemische wapens gebruiken tegen Syriërs, wat er ook gebeurt'', zei een zegsman van het departement. De chemische wapens worden volgens hem bewaakt door het leger. De Verenigde Staten zeiden dit weekeinde dat zij de chemische wapens van Syrië nauwlettend in de gaten zullen houden.

Vrijspel
Syrië is niet aangesloten bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Bijna alle landen in de wereld zijn er lid van. De OPCW-leden hebben met elkaar afgesproken dit bijzonder gruwelijke type wapens niet meer te bezitten en te gebruiken, en de OPCW houdt vanuit het statige Haagse Statenkwartier toezicht op dat verbod. De OPCW is de enige internationale organisatie die apart is opgericht om één categorie massavernietigingswapens uit te bannen. Zij heeft 188 lidstaten. Tot de slechts acht niet-leden behoren 'schurkenstaten' als Noord-Korea, Myanmar, Israël en Syrië.

EU op scherp
De Europese Unie heeft het wapenembargo tegen Syrië aangescherpt. De lidstaten gaan voortaan schepen of vliegtuigen controleren waarvan wordt vermoedt dat ze wapens naar Syrië smokkelen. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU maandag in Brussel besloten.

Met het verscherpte wapenembargo wil de EU het regime van president Bashar al-Assad verder onder druk zetten. De EU wil zo veel mogelijk voorkomen dat de machthebbers wapens inzetten om de oppositie te onderdrukken.

Zwarte lijst
Daarnaast hebben de ministers 26 handlangers van Assad op een zwarte lijst geplaatst. Zij mogen de unie niet meer in en hun Europese tegoeden worden bevroren. Dat laatste geldt ook voor drie bedrijven. Daardoor staan inmiddels ruim 150 personen en ruim 50 instanties op de lijst.

Humanitaire hulp
De EU heeft maandag besloten nog eens 20 miljoen euro uit te trekken voor humanitaire hulp aan Syriërs. Daarmee wordt het bedrag voor spoedeisende medische zorg, onderdak, voedsel en water verdubbeld. Brussel gaf ook al 23 miljoen voor aanvullend levensonderhoud. Daarnaast stelden EU-lidstaten tot nu toe 27,5 miljoen euro beschikbaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen