Programma8 mrt '12 10:11Aangepast op 8 mrt '12 11:26

Mogelijk Pools strooizout in onze zuurkool

Auteur: Karin Backx

In etenswaren in Nederland is mogelijk Pools strooizout terechtgekomen. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die de zaak onderzoekt.

De instantie wil van Polen weten of en aan welke Nederlandse bedrijven deze producten zijn geleverd.

De Poolse voedsel- en warenautoriteit doet al een paar weken onderzoek naar de aanwezigheid van strooizout in Poolse producten als deeg, zuurkool en zilveruitjes.

Justitie zou drie bedrijven willen vervolgen die strooizout verkochten als consumptiezout. De Nvwa wacht eerst af totdat Polen de namen van de Nederlandse bedrijven heeft gegeven. Hoe het onderzoek daarna verder gaat, is nog niet bekend.

Antivries
Het zout is volgens CDA-Europarlementariër Esther de Lange ook geëxporteerd naar Nederland en mogelijk ook hier verwerkt in producten. Zij wil nu dat de Europese Commissie hier snel op reageert.

"Ik wil van de commissie weten welke bedrijven betrokken zijn, wat het gezondheidsgevaar is bij consumptie van het gebruikte zout en waar de producten zich bevinden," aldus De Lange op haar website.

In principe is strooizout ongevaarlijk voor de gezondheid, behalve als er producten zoals antivries aan zijn toegevoegd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen