Nieuws16 aug '11 13:10Aangepast op 16 aug '11 15:58

Organen op bestelling?

Auteur: Robin Rotman

Stamcellen beschikken over de aangename eigenschap dat ze kunnen uitgroeien tot arm, longen, hart of darmen. Alles dus. Wetenschappers over de hele wereld werken hard om het gedrag van stamcellen te begrijpen. De kans is groot dat ze in de toekomst complete organen kunnen kweken.

Pieter Doevendans, hoofd van de afdeling cardiologie van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, vertelt wat stamcellen kunnen bijdragen aan oplossingen voor hart- en vaatziektes.

Edward Nieuwenhuis, hoofd van het Wilhelmina Kinderziekenuis, legt uit dat onderzoekers er inmiddels in geslaagd zijn om stukken darm na te maken.

En Hans Clevers, arts en bioloog, directeur Hubrecht Instituut en wereldwijd bekend als DE stamcelpaus, denkt dat we in de toekomst delen van organen of zelfs hele organen kunnen nabouwen.

Verder: het promotieseizoen zit er weer op. Daarom geen promovendus van de week maar weer een deel uit onze kleine maar niet te versmaden zomerserie over de Jonge Akademie, de tak van de KNAW waar de vijftig meest veelbelovende wetenschappers van Nederland bij horen. Vandaag: Gijs Wuite. Hij is biofysicus en hoogleraar fysica van levensprocessen aan de Vrije Universiteit.

Gerelateerde artikelen