Nieuws30 nov '11 08:16

Zelfs de ECB zegt het: Europa is in crisis

Auteur: Bas Benneker

De situatie in Europa en de rest van de wereld is de afgelopen weken dusdanig verslechterd dat ook de ECB het c-woord durft uit te spreken: "We hebben nu te maken met een echte financiële crisis".

Dat heeft Christian Noyer, president van de Franse centrale bank en ECB-bestuurder, woensdag gezegd op een conferentie in Singapore.

Ontwrichting
Noyer omschreef de crisis als een "veelomvattende ontwrichting van financiële markten''. En de Fransman, een veteraan bij de ECB, hintte op verder ingrijpen van de bank om de rentes op problematische staatsschulden omlaag te krijgen.

"In een periode van intense marktverstoring is het essentieel om ervoor te zorgen dat het monetaire beleidsmechanisme echt werkt. Het kan gaan om tijdelijke en uitzonderlijke interventies op die marktsegmenten waar disfuncties het meest zichtbaar zijn," aldus Noyer.

Even sterk
Noyer wilde verder niet ingaan op de vraag welke interventies hij in gedachten had. Maar hij benadrukte wel dat het in de eurozone gaat om een financiële en geen monetaire crisis.

De bestuurder vond het ook nodig het vertrouwen in de euro te onderstrepen. "Het vertrouwen in de euro is even sterk als altijd''.

Gerelateerde artikelen