Nieuws18 jun '11 10:20

Tepco staakt schoonmaak radioactief water

Auteur: Harmen Simon Teunis

Tepco, de exploitant van de Japanse kerncentrale Fukushima staakt het schoonmaken van radioactief koelwater dat in zee dreigt te belanden. Belangrijke onderdelen van het systeem dat het water moest zuiveren, moesten al na een paar uur worden vervangen

De exploitant van de Japanse kerncentrale Fukushima I heeft de pogingen gestaakt om radioactief koelwater schoon te maken dat in zee dreigt te belanden. Onderdelen van het systeem dat het water moest zuiveren, moesten al na enkele uren worden vervangen. Dat meldde energiemaatschappij Tepco zaterdag.

Maximale zuiveringscapaciteit

De apparatuur die radioactief cesium uit het water haalde, bereikte veel eerder dan verwacht zijn maximale zuiveringscapaciteit. De technici van Tepco hadden ingeschat dat de onderdelen een maand mee zouden gaan. Het is onduidelijk wanneer Tepco het schoonmaken weer hervat.

Ruimtegebrek

Tepco heeft grote hoeveelheden water gebruikt om drie reactors van de kerncentrale te koelen, sinds de koelsystemen na de aardbeving en tsunami van 11 maart uitvielen. De centrale heeft echter nauwelijks ruimte meer over om het water op te slaan. Het gaat om ongeveer 110.000 ton water dat zwaar radioactief vervuild is.

Vertraging door technische problemen

Functionarissen zeiden eerder deze week dat de groeiende hoeveelheid radioactief water bij de centrale in de zee dreigt te stromen. Dat zou binnen een week kunnen gebeuren, als er niet snel actie werd ondernomen. De schoonmaakactie werd al enkele malen vertraagd door technische problemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen