Nieuws13 jun '11 18:49

Italianen keren zich tegen Berlusconi

Auteur: Edme Koorstra

De Italianen hebben duidelijk van zich laten horen. In een bindend referendum sprak een meerderheid zich uit tegen kernenergie en vóór de opkomstplicht van premier Berlusconi bij rechtszaken tegen hem. Berlusconi had liever niet gezien dat zoveel Italianen naar de stembus gingen.

Toch kwam 57 procent opdagen, en het is voor het eerst sinds 1995 dat er genoeg burgers kwamen stemmen om de uitslag bindend te laten zijn.
Wegblijven bij rechtszaken
Een van de stemmingen ging over een speciale wet die regelde dat Berlusconi weg kan blijven bij rechtszaken tegen hem, als hij het 'te druk heeft met regeren'. 95 procent van de stemmers is tegen de afschaffing van die wet, dus Berlusconi zal zich gewoon voor de rechter moeten verantwoorden.
Rubygate
De premier heeft meerdere rechtszaken tegen zich lopen, onder andere wegens corruptie, fraude en het bevorderen van de prostitutie van minderjarigen ('Rubygate').
Herinvoering van kernenergie
Behalve om rechtszaken tegen bewindslieden gingen de referenda om privatisering van de drinkwatervoorziening en om herinvoering van kernenergie. Berlusconi wil nieuwe kerncentrales bouwen, maar een meerderheid van de bevolking is tegen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen