Nieuws22 jun '11 12:43

Terror Jaap moet belasting betalen

Auteur: Edme Koorstra

Jaap Amesz, die in 2008 als winnaar uit de bus kwam van het tv-programma De Gouden Kooi, moet loonbelasting betalen over zijn prijzengeld. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag woensdag bekendgemaakt. De hoofdprijs van 1,3 miljoen euro is volgens het hof loon, omdat de deelnemers in dienst waren bij de maker van het programma over de patserige villa en zijn tijdelijke bewoners.

De rechtbank dacht er ook zo over, maar 'Terror Jaap' was het daar niet mee eens. Volgens hem was hij niet in dienst, want hij was vrij in zijn doen en laten en het was deels geluk dat hij heeft gewonnen. Er zaten immers stemrondes in het programma onder de deelnemers zelf en onder het televisiepubliek.
'Toeval niet overheersend'
Maar hij moest zich wel aan de formule van De Gouden Kooi houden en aan de spelregels en instructies die daarbij hoorden, vindt het hof. ,,Hij nam deel aan het programma om te winnen en hij spande zich hiervoor ook flink in, bijvoorbeeld door het bedenken van strategiëen om medebewoners uit te schakelen en de gunst van het publiek te winnen'', zo staat in de uitspraak. De toevalsfactoren waar Jaap het over had, waren volgens de rechters niet overheersend.
Uitkering na deelname
Het is niet de eerste deelnemer van een reality-show die zich bij de rechter meldt. In maart van dit jaar kreeg Natasia gelijk van de rechter, toen ze een werkloosheidsuitkering eiste nadat ze was afgevallen uit De Gouden Kooi.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen