Nieuws30 okt '11 15:44Aangepast op 30 okt '11 16:08

G20 strenger voor banken

Auteur: BNR Webredactie

De twintig belangrijkste industrielanden willen de financiële sector strenge hervormingen opleggen, maakt Der Spiegel op uit gelekte documenten.

Der Spiegel claimt het ontwerp van de slotverklaring van de komende G20-bijeenkomst te hebben. Daarin zou ondermeer de eis staan dat banken een aanzienlijk groter eigen kapitaal moeten hebben dan op dit moment verplicht is.

Bonussen
Ook zouden zeer hoge bonussen tot het verleden moeten gaan behoren, onder meer om het aangaan van grote risico's door managers te beperken. En volgens de G20 zou geen enkele bank 'too big to fail', te groot om failliet te gaan, moeten zijn. Belastingbetalers zouden ten slotte niet hoeven op te draaien voor een faillissement van een bank.

Internationale regels
Volgens Der Spiegel wil de G20 het toezicht op de financiële sector verscherpen en voor een aantal zaken nieuwe internationale regels opstellen. Verder zou ook de handel in ingewikkelde financiële producten, zoals derivaten, aan banden worden gelegd.

Daarnaast willen de regeringsleiders ook de handel in grondstoffen transparanter maken om speculatie op onder meer voedselprijzen tegen te gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen