Nieuws2 mei '16 13:09Aangepast op 2 mei '16 13:25

Is het mysterie rond de Bitcoin opgelost?

Auteur: Karlijn Meinders

De Australische ondernemer Craig Wright heeft zichzelf onthuld als de bedenker van de digitale munt de Bitcoin. Hiermee lijkt het mysterie te zijn opgelost.

Foto: ANP - Bitcoin medals
Foto: ANP - Bitcoin medals

Het bewijs hiervoor zou hij onder meer in een interview met de BBC hebben gegeven. Rutger van Zuidam, bitcoinkenner en oprichter van IntoBlockchain.com:

Voordat hij zijn eigen blogpost online zette, had Wright contact met onder andere BBC en The Economist. "Daar heeft hij bewijzen aangeleverd waaruit zou blijken dat hij in het bezit is van bepaalde sleutels van de eerste bloks van een blokchain", vertelt Van Zuidam. "Hij heeft de sleutel van het negende blok in de ketting. Als je die in handen hebt, ben je ook de eigenaar van de adressen in dat blok. Dat is nog niet het bewijs van blok één, maar het gaat behoorlijk ver terug."

Volgens Wright is hij juist nu met deze informatie naar buiten gekomen, omdat het niet langer mogelijk was om zijn identiteit verborgen te houden na speculaties in december. Van Zuidam: "Hij was van mening dat het anders uit de hand was gelopen en dat mensen daar last van zouden kunnen krijgen."

De openbaring heeft weinig impact gehad op de koers, maar kan wel een positieve invloed hebben op het doorontwikkelen van de munt. "Als het allemaal klopt is hij de technische vader en kan hij helpen bij de besluitvorming", zegt Van Zuidam. "De Bitcoin-community staat voor een keuze wat betreft de schaalbaarheid."

Op het moment zijn er vijf tot zeven transacties per seconde mogelijk. Die zijn dan wel heel veilig, maar dat is nog niet genoeg om het betalingssysteem op grote schaal in gebruik te nemen. Van Zuidam: "Wright is een intelligente man met een wetenschappelijke achtergrond, meerdere Masters, hij is ondernemer en is gewend om met overheden samen te werken. Dus zijn openbare betrokkenheid zou positief kunnen zijn voor iedereen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen