Nieuws26 dec '12 14:27Aangepast op 26 dec '12 22:30

'Schaf tweede kerstdag af'

Auteur: Anne-Greet Haars

Tweede kerstdag moet worden afgeschaft en als reguliere vrije dag worden teruggegeven. Dat vindt de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD).

Ook tweede pinksterdag en tweede paasdag zouden moeten worden geschrapt als collectieve vrije dag en een 'gewone' vrije dag moeten zijn.

Het thema blijkt te leven, gezien de vele reacties op Twitter. "Je hoeft het niet met me eens te zijn. Wat ik alleen zeg is: geef mensen de keuzevrijheid en mensen die dan inderdaad zeggen: tweede kerstdag is voor mij heel belangrijk óf omdat ik geloof, óf omdat ik langs mijn schoonouders wil óf omdat ik naar de meubelboulevard wil gaan. Da's prima, dan neem je een vrije dag", zegt Van der Burg.

Stewardessen, piloten, mensen in de zorg, de brandweer en de politie: ze moeten allemaal werken, en daar profiteert de hele samenleving volgens Van der Burg van. "En heel veel mensen die vinden dat tweede kerstdag een verplichte vrije dag zou moeten blijven, realiseren zich niet dat die meubelboulevard waar ze naartoe gaan of dat restaurant waar ze vanavond met hun familie uit eten gaan allemaal mensen zijn die gewoon werken."

Reacties
Op Twitter wordt wisselend gereageerd op het pleidooi van de VVD-wethouder, maar de negatieve reacties hebben de overhand. @Menno020 schrijft: ,,Workaholic @ericvanderburg heeft vandaag tijd over of gewoon geen zin in zijn schoonmoeder". @TheoVreeburg meent: "Laten we nou met z'n allen de @vvd afschaffen #probleem opgelost! Fijne 2e #kerstdag iedereen!".

De bekende Hagenaar Henk Bres voegt eraan toe: "Blijf verdomme van onze feestdagen af, verveel je je eigen 2e Kerstdag ga dan vrijwilligers werk doen!! #kutwethouder."

Een enkeling, zoals het Waddinxveense D66-raadslid Fatima Kalai, vindt het juist een prima idee om tweede kerstdag als verplichte vrije dag af te schaffen. Ze twittert "Mee eens, was een idee van D66." En @MvdBurgwal vindt: "Mensen die een vrije dag nodig achten kunnen die altijd nog zélf opnemen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen