Nieuws9 jun '11 16:17

Gevaren resistente bacteriën overdreven

Auteur: Karin Backx

De gevaren voor resistente bacteriën worden zwaar overdreven. En dat het gebruik van antibiotica bij kippen en varkens altijd resistentie bij bacteriën veroorzaakt is ook onzin.

Dat zegt Mark Bonten hoogleraar infectieziekten van het UMC Utrecht op BNR.
Onwaarschijnlijk
Onderzoeksinstituut TNO zegt een oplossing tegen levensgevaarlijke bacteriën zoals EHEC binnen handbereik te hebben. Voedselwetenschappers van het instituut zijn erin geslaagd natuurlijke ingrediënten te vinden die korte metten maken met bacteriën die resistent zijn geworden tegen antibiotica. De vinding zou is ook toepasbaar op EHEC. Hoogleraar Bonten lijkt dat erg onwaarschijnlijk.
"We leven in een continue dynamiek met bacteriën. Wij proberen die bacteriën wat aan te doen en de bacteriën verdedigen zich daar weer tegen en daar worden wij dan weer mee geconfronteerd. Dat is een heel natuurlijk proces", zegt de hoogleraar.
Luister rechts naar het interview dat Niels Heithuis had met hoogleraar Mark Bonten van het UMC Utrecht
Andere deskundigen reageerden wat lauw op de wereldprimeur van TNO, zoals Herman Goossens hoogleraar medische microbiologie aan de Universiteit Antwerpen.
Luister rechts naar het interview dat Niels Heithuis had met Herman Goossens hoogleraar medische microbiologie aan de Universiteit Antwerpen

Gerelateerde artikelen