Nieuws14 jun '11 12:45

Top van Vlaams Belang opgepakt

Auteur: Pieter van den Akker

De partijtop en een twintigtal parlementsleden van het extreem rechtse Vlaams Belang zijn dinsdagmiddag door de politie opgepakt toen ze in in het centrum van Brussel de straatnaamborden Wetstraat en Hertogstraat overplakten met de teksten Vlaamse onafhankelijkheidsstraat en Republiek Vlaanderenstraat.

Voorman Filip Dewinter, partijvoorzitter Bruno Valkeniers en diverse parlementariërs wilden hiermee betogen dat België failliet is en dat een onafhankelijk Vlaanderen het enige alternatief vormt.
De actie hield verband met het feit dat het op 13 juni een jaar geleden was dat er in België parlementsverkiezingen waren. Het land zit nog steeds zonder regering omdat de Vlaamse en Franstalige partijen niet op één lijn kunnen komen.
België is failliet
De politie liet Filip Dewinter aanvankelijk nog toe om een eerste straatnaambord te overplakken. In een korte verklaring stelde hij dat de lange onderhandelingen bewijzen dat België meer dan ooit failliet is en dat het enige alternatief de Vlaamse onafhankelijkheid is.
Alleen Kamerlid Tanguy Veys wist te ontsnappen. Hij had kort tevoren een fikse sprint ingezet om aan de politie te ontsnappen, nadat hij een tweede bord had overplakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen